Siws hjemmeside

Praha i april 2010

Tekst: Siw Haugnes i samarbeid med Kristine Burud og Ruth Haugnes
Foto: Kristine Burud og Ruth Haugnes
NB: Bildene kan ikke brukes uten uttrykt tillatelse.

Rett etter påsken 2010 dro Mamma og Eldste på tur til Praha. Min mor har vært der flere ganger og rett og slett elsker byen. Bildet til høyre er av Karlsbroen over Moldau med  krutttårnet synlig.

I denne artikkelen forteller vi både litt om turen Mamma og Eldste hadde og litt om Praha og Tsjekkia. De fleste lenkene fører til wikipediasider.

Prague river and bridge
Prague resting medium
Praha er hovedstaden i Tsjekkia og har vært by i hvert fall siden år 935, da den ble nevnt som «den vakre byen av sten» av den arabiske kjøpmannen Ibraham Ibn Jakob. Bykjernen er relativt liten og gjør det mulig å gå rundt og se på mange flotte bygg og andre severdigheter uten å måtte bruke et transportmiddel.

Byen, særlig den gamle bydelen, er et eldorado av severdigheter. Kristine besøkte byen for første gang og måtte stoppe hele tiden for å se på noe vakkert eller spennende eller interessant.

Bildet til venstre viser turistene mens de hviler og tar seg litt velfortjent lunsj. I en annen hvilepause har de tatt bilde av de vakre brosteinene (og fine sko).
Prague reading map medium
For å sikre at man får besøkt alt man vil er kartleserens oppgave nesten den viktige. På bildet over sitter hun på en Restaurant Kampa ved Moldau (Vlatava), male strana siden. Den kan absolutt anbefales.
Prague camera team medium
Det er ikke så lett å legge merke til slike uvesentligheter som kamerateam og pågående intervjuer når barnebarnet er på linsa.
Prague sculpture of keys - detail
Franz Kafkas plass ble det i mars 2010 reist en skulptur laget bare av nøkler og nøkkelknipper. Til venstre ser du et utsnitt av skulpturen. Klikker du på bildet får du se hele greia. Det er ganske stilig og bare en av mange flotte severdigheter. Kunstneren er Jiří David, du kan lese mer her. Prahaportalen omtaler også saken, se her.
Som i de fleste eldre europeiske byer, finnes det flere gravlunder i Praha. De fleste er ganske vakre, med sine gamle gravsteiner og med litt blomster og løv.

Skrift i stein kan i prinsippet bli stående til evig tid, men av og til sørger mose og annen forurensning for at inskripsjoner kan være vanskelig å lese.

Bildet til høyre viser en gravstein på en gravlund i den jødiske bydelen med vakre blå vårblomster ved foten. Klikker du på bildet får du et annet bilde fra den samme gravlunden, med flere gravsteiner og vakkert, rosa løv.
Prague graveyard medium
Prague river and boat medium
Praha ligger vakkert til ved elven Moldau. Byens sentrum står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Elven danner en vakker ramme til en vakker by. Klikker du på bildet får du se et annet nydelig bilde av elven.
Tsjekkia er berømt for sine mange og vakre produksjoner av krystall i alle varianter og fasonger. Krystall er fortsatt relativt billig i Praha og der kan de kunsten å skape vakre krystallgjenstander.

Selvfølgelig var et besøk i noen av utsalgsstedene helt nødvendig. Bildet til høyre er av en utstilling av vinglass. Det hele blir litt overdådig, med blanke og tungt skinnende glass på hele flaten.

Med seg i bagasjen hadde turistene med 12 rødvinsglass av denne typen med hjem. De glassene står fint i glasskapet vårt nå ... og er veldig gode å holde på og drikke av.
Prague crystal glasses medium
Prague Hotel Europa medium
Grand Hotel Europa ble bygget i 1889 og ligger midt i sentrum av Praha på Vaclavplassen. Hotellet er relativt rimelig og ligger midt i smørøyet. Turistene tok en del bilder, et par av dem finner du her.
Leaving Praha 2010Prague in blossom by paper flowersAvreisen måtte jo komme en gang. Man behøver ikke like å forlate Praha, men man kan ta en lur på flyplassen. Til høyre ser vi et tre i blomstring - eller papirblomster. Det kan passe bra å avslutte en reportasje fra et vårbesøk med et tre som hilser våren velkommen.

Det ble tatt over 300 bilder fra turen. Her og på de tilknyttede sidene viser vi et fåtall av dem. Det var vanskelig å velge og jeg skulle gjerne tatt med ennå flere bilder, særlig fra Tynkirken og rådhustårnet.

Kos dere med bilder. Håper det frister med en tur til Praha.

Opprettet 27. april 2010