Siws hjemmeside

Sommer, sommer og sommer

Forrige brev: juni 2007 del 2 - Neste brev: juli 2007 del 2

Foto: Arild Burud (øverst) og Siw Haugnes (bildene kan lånes om kilde oppgis)

Walking on a small glacierEn kort liten fjelltur
Før juni var over, dvs. kl 2320 den 30te, stakk vi opp skråningen rett vest for huset. Vi følger bare bekkeleiet og når det blir for mye fjellklatring tar vi en litt skråere passasje i gress og mose. En stund trodde jeg at jeg ikke skulle komme meg hverken opp eller ned annet enn ved å falle. Men det gikk. Før vi var oppe var det blitt juli og kveldssola skinte på både oss og sneen. Vel oppe nøt vi sola og en whisky (fy oss) før vi gikk ned. Hele turen tok totalt to timer og det var ordentlig deilig å få rørt seg litt.

Litt ferie må vi ha
OK, mange av dere lesere tenker nå at "Har ikke de der hatt ferie i et helt år nå snart?", men det bryr ikke vi oss om. Når vi vanligvis kjører 185 mil for å komme oss opp hit syns vi det er nok og tar ikke så mange turer f.eks. til de flotte stedene i Finmark. Det tenkte vi å gjøre noe med nå når utgangspunktet var litt nærmere. Målet var Kirkenes hvor våre venner skulle på besøk til hennes far.

Eagle sitting by the seaFørste dag
Vi var ikke en gang kommet oss av øya før de første blikkfangene dukket opp. Har jeg nytt kamera må jeg jo teste om det virker ordentlig. I et lite reisebrev som dette har jeg ikke plass til mer enn en liten brøkdel av de bildene jeg synes var virkelig fine. Noen ble tatt av Akkarvik og vil muligens dukke opp på Akkarviksiden, andre får lide en skjebne i det private albumet. Like før Singla så vi en ørn sitte i fjæra. Hvor nærme kunne jeg komme før den stakk av? Og ville jeg klare å få et skarpt bilde? 15 bilder ble tatt, alle et par skritt nærmere enn det forrige og av en ørn som hadde merket at jeg var der og holdt skarpt øye med om jeg var farlig. Hodet ble litt skyggefullt, sola var for kraftig. Videre bar turen til Reisadalen med mygg som i Finland og til Alta og Hjemmeluft hvor ingen bilder ble tatt.

Andre dag
Vi overnattet på Stabburnes Camping, kan anbefales, og kjørte til Lakselv, et tettsted som har Nord-Norges styggeste sentrum, men som ellers er nydelig. Videre kjørte vi innom steder med gamle strandlinjer oppi lia ved Roddineset med bølgemønster og rullesteiner, merkelige canyons i Børselva som bragte tankene hen på Ringenes Herre og den scenen hvor de har forlatt Lothlorien, fantastiske utsikter og you name it. Vi tok en "liten" avstikker til Vadsø før vi dro til Kirkenes. I Vadsø har de nemlig en av Norges beste indiske restauranter (Indigo), selv om utvalget er litt mindre en Oslofolk er vant med. Nam, det smakte.

King Oscar II's churchTredje og fjerde dag
Vel framme i Kirkenes måtte vi innom bl.a. Grense Jakobs elv og se over til Russland. Flere steder så vi slike fine skilt med "Det er forbudt å krysse riksgrensen" på mange språk. Vi fant også "Kong Oscar IIs kapell". Det ble satt opp på attenhundretallet etter at hærsjefen ønsket seg et krigsskip eller en kanonstilling. Kongen ønsket heller et fredsmerke og foreslo å bygge en kirke som syntes godt fra sjøsiden. Vi var der når havskodda seg innover, det har skapt et trolsk lysskjær jeg likte godt.

Hjemreisen
Vi brukte to dager på hjemturen. På returen kjørte vi E6 forbi Karasjok og videre nesten mot Kautokauno, mest for at jeg ønsket å bli minnet på hvorfor jeg ikke liker å kjøre indre Finmark: Mygg og andre insekter i et så stort omfang at det hørtes ut som om det regnet på ruta. Jentene var alene hjemme og syntes ikke noe om at vi kom allerede på tidlig fredag ettermiddag. Mens vi var borte trodde de at de kunne sove så lenge de ville, men malerbasen vekket dem allerede kl 1130 (sic) for å sette dem i gang med å male loven vår.

Mer sommer
Egentlig er det mer å fortelle fra juli, men nå synes jeg at nok er nok. Kanskje det kommer mer på siste halvdel av juli?

Været igjen da?
Juli har hittil vært bortimot fantastisk. Jeg har hørt litt syting fra sørlendinger over at nordlendinger har brisket seg over sommerværet. Der har jeg et spark å komme med. Når søringer slutter å påstå at det ikke går an å feriere i nord, for der er det bare dårlig vær, kommer nordlendingene til å slutte å briske seg. Det er klart at vi vanligvis ikke har det så fantstisk, men oftest er faktisk sommeren helt mulig å overleve. Selv om vi ikke har badetemperaturer har vi mye bra lys, natur, humør osv.


Hilsen Siw

Forrige brev: juni 2007 del 2 - Neste brev: juli 2007 del 2

Opprettet 24. juli 2007