Siws hjemmeside

St. Hansfeiringen som ikke regnet bort

Forrige brev: juni 2007 del 1 - Neste brev: juli 2007 del 1

Foto: Siw Haugnes (bildene kan lånes om kilde oppgis)

Brook troutGlobeflowerFotballturnering
15.-17. juni dro mann og to barn til Gratangen for å delta i Nord-Norges største fotballturnering. Siden vi har stor bil var det selvfølgelig mange passasjerer med. Vi ble advart om at halvtoferga på fredag i fint vær kan bli mer enn full. Arild stilte på fergeleiet i god tid og kom med, men det gjorde ikke alle andre. Det betydde at noen av spillerne på laget nådde fram tidsnok til å hive seg ut av bilen i det dommeren blåste for avspark. Slik går det når vi mangler fastlandsforbindelse.
Jentungen har spilt håndball i fem år og pådro seg straffespark når hun tok en ball i magehøyde med begge henda. Innenfor 16-meter'n!. Synd vi ikke har bilde av ansiktsuttrykket hun fikk når hun skjønte hva hun hadde gjort. Den kampen ble tapt 1-5. Arnøyas lag kom på 9de plass i sin aldersgruppe i turneringen.

Til Nord-Rekvika
I det nydelige været før St.Hanshelga tenkte vi å gå til Nord-rekvika. Det er bare to ting å si: Det er langt og det er goldt. OK, jeg kan også godt si at turen var fin. Arild og jeg koste oss og fikk fiska en liten ørret. Eldstejenta hadde akkurat nevnt at rød fisk var savnet. Hun fikk veslefisken til grilling på St.Hans-aften. Hoftene mine nektet å bli med på hele turen, så vi ga opp litt over halvveis. Da hadde vi sett masse rein, molteblomster, ørn og fisk. Vi hadde også rukket å skremme opp en del rype (unnskyld, men vanskelig å unngå). For å komme over Nord-Rekvikelva var jeg nødt til å kle av meg bukse og sko. Godt at været var varmt selv om vannet var kaldt. Morsomt å kjenne hvordan strømmen prøver å få meg til å sette ned foten en meter nedenfor der jeg står. Dessverre er jeg ikke lenger myk nok til å ta spagaten.

Gul blomst
Jeg aner ikke hva slags blomst det er, men i hele juni har den stått over alt og lyst opp. Har noen et tips å gi meg?
NYTT: Blomsten heter ballblom. Takk til Idun og alle andre som kom med tips.

Midsummer EveStrålende St. Hans
Alle tre gangene i mitt liv jeg har vært nordpå til St. Hans har været vært upåklagelig. Slik er det ikke alltid østpå. Vi har mang en gang stilt til slektas tradisjonelle feiring ved Glommas bredder med støvler og regntøy. Jeg måtte bare ringe flere ganger til slekta østpå og høre om de hadde like fint vær som oss her i Akkarvik. Siste gangen var det en som brølte: "Ikke et ord om været!!!". Vi startet dagen med å ordne litt mat og tilbehør i rolig tempo. Så stilte vi på grillplassen på Kirkenesodden med godt marinert lammerygg, lite tøy og fiskestang. Etterhvert ble vi nå en gjeng som brente bål og koste oss helt til ungene ville hjem. Siden været fortsatt var varmt og fint tok vi oss en tur til Storelva og bygdesamlingen der før vi dro på Lillebrygga Pub for å avslutte med trekkspill og dans på brygga. En tilreisende fremmed misforsto navnet og lurte på hvor bartenderen var å finne.

Strømmen går ... nesten
Fredag ettermiddag (sist i juni) går plutselig strømmen. Dvs. lysene virker jo fortsatt, eller nei, de bare gløder litt. Hva hadde de å si lenger nede i bygda: "Alt OK her, men det høres ut som om en av fasene dine har falt ut". Slikt er omtrent gresk for meg, men siden sikringene så OK ut ringte jeg kraftlaget. Og fikk fluksens spørsmål om det hadde vært slik helt siden jeg kom. "Hæh?", sa jeg da. "Ja, har det vært slik siden du kom til Akkarvik?" "Neeei, jeg bor her og det har bare vært slik i et kvarter" svarte jeg da. Dette var omtrent syv om kvelden. Utrolig nok klarte de å få sendt noen over med åtteferga. Transformatorstasjonen sto og lyste med en pen, men skummel lysbue når gutta kom på plass. Feilen ble reparert raskt nok til at gutta nådde sisteferga hjem klokka litt over ti. Det jeg likte med at strømmen forsvant var at jeg endelig fikk rota meg til å bake tortillas på vedovnen. Det gikk aldeles utmerket. Tacos er mat man ikke trenger strøm for å servere.

Været da?
Juni her er litt som april på Østlandet, veldig varmt og veldig kaldt. Vi har hatt over en uke med strålende sommervær, bading i elva, turer, fiske og latskap. Vi har også hatt seks kalde dager som nå igjen har gått over i blå himmel og sommerfølelse. Og snart skal vi hjem (vil ikke tenke på det).


Hilsen Siw

Forrige brev: juni 2007 del 1 - Neste brev: juli 2007 del 1

Opprettet 30. juni 2007, sist endret 23.7.7