Siws hjemmeside

Fantasy og Science Fiction

Alan Rabinowitz - Dragon Fantasy ArtBibliotekarene på Kolbotn begynte å bli møkkalei meg som stakk innom tre ganger i uka og lånte minst fem bøker hver gang. For å prøve å holde meg en laaaang stund med lesestoff pushet de på meg Ringenes Herre ganske rakst etter at den var oversatt til norsk første gangen. Da var jeg 13 år og har vært opptatt av fantasysjangeren siden.

Mange oppfatter science fiction (SF) som en sidegren av fantasy. Det kan de jo ha rett i, men på den annen side er all litteratur fantasy. SF har mange aspekter fra de samfunnskritiske (Vidunderlige nye verden) gjennom vanlig spenning (I robot) til hysterisk morsomme (Haikerens guide til galaksen) for å nevne de mest kjente.

SF-elskere kan aldri bli enig om hva som kjennetegner en GOD SF-historie. Noen mener at det i tillegg til ukjent teknologi også må forekomme samfunnskritikk. Tja, det viktigste er vel at historien fenger. Selv norsk forskning har oppdaget SF og fantasy og har en egen artikkel om det her. Det blir latterlig når professor Knut Ove Eliassen påstår at SF ikke er litteratur fordi "... litteratur handler om å utfordre form - om å eksperimentere med kva som er mogleg å uttrykke gjennom språket...". En slik definisjon vil utelukke veldig mye annet som regnes som litteratur også.

Det viktigste med fantasy er at den verden handlingen utspilles i enten har andre naturlover enn på jordkloden eller at trolldom er mulig eller at det finnes skapninger vi hittil ikke har funnet her.

Bildet er laget av Alan Rabinowitz og tatt fra nettsiden  RABZ Illustration.

Jeg har skrevet litt om noen av mine favoritter, men det er så mye der ute at det er umulig å ta med alle jeg liker og i hvert fall ikke alle som finnes.


Douglas Adams
Hans Frederik Follestad
Robert Jordan
Terry Pratchett
JK Rowling
JRR Tolkien


Sist endret 8.4.2010